Brandverzekering huurder

Een brandverzekering huurder dekt je tegen meer dan alleen brand, maar ook tegen waterschade, glasbreuk, schade door elektriciteit,... Zo ben je altijd verzekerd voor als je schade veroorzaakt aanricht aan jouw huurwoning.

brandverzekering

Is een brandverzekering verplicht voor de huurder?

Ja, als huurder ben je in Vlaanderen en Wallonië sinds 1 januari 2019 wettelijk verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Je hebt als huurder een brandverzekering nodig wanneer je een huis of appartement huurt, omdat je in die woning schade kan veroorzaken. Als huurder ben je verantwoordelijk voor het herstellen van de woning naar zijn oorspronkelijke staat op het einde van de huurovereenkomst.

Heb je een huurovereenkomst die voor 2019 werd afgesloten? Dan ben je niet wettelijk verplicht om een brandverzekering te hebben. Voor huurwoningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is geen wetgeving die je verplicht als huurder om een brandverzekering af te sluiten. Het verplicht afsluiten van een brandverzekering kan wel opgenomen worden in een huurcontract.

Wat moet je als huurder verzekeren?

De verplichte dekking zorgt ervoor dat je verzekerd bent ten opzichte van de eigenaar van het pand, wanneer je onopzettelijk schade aanbrengt aan het gebouw. Denk aan een brand, waterschade, glasbreuk of schade veroorzaakt door elektrische toestellen.

Als huurder is het ook belangrijk om je eigen inboedel te verzekeren. Dit zorgt ervoor dat je spullen (meubilair, persoonlijke bezittingen, etc.) binnen de voorwaarden van de polis ook verzekerd zijn tegen beschadiging. Je kan er ook voor kiezen om een diefstalverzekering op te nemen.

Vaak kan je er ook voor kiezen om rechtsbijstand mee op te nemen in de brandverzekering huurder, dit zorgt ervoor dat je verzekerd bent van bijstand bij juridische problemen ten gevolge van brand of waterschade.

Het is ook aan te raden om het 'verhaal van derden' mee te verzekeren. Dit betekent dat wanneer er schade ontstaat door bijvoorbeeld brand, de verzekering ook tussenkomt voor de schade die is veroorzaakt aan het pand van de buren.

Wat dekt de brandverzekering als huurder?

De brandverzekering dekt als huurder de volgende zaken:

Huurdersaansprakelijkheid, dit vergoedt de eigenaar, wanneer je schade toebrengt aan het gebouw of aan de gehuurde inboedel. Zo ben je verzekerd tegen:

 • Brandschade
 • Waterschade
 • Glasbreuk
 • Schade door elektriciteit (elektrische toestellen, kortsluiting)

Burgerlijke aansprakelijkheid gebouw: iemand anders die schade lijdt dankzij jouw woning of eigendom van jouw woning.

Optioneel kan je deze brandverzekering huurder ook uitbreiden met:

 • Een diefstalverzekering (optie diefstal), zo is je inboedel verzekerd tegen schade bij diefstal.
 • Rechtsbijstand, dit verzekerd de kosten bij de gerechtelijke procedure bij het Belgisch recht.
 • Ook kan er gekozen worden om de verzekering uit te breiden met een familiale verzekering.

Is er dus schade van buitenaf zoals een overstroming, brand, schade door protesten? Dan valt dit ten laste van de brandverzekering verhuurder. Als huurder ben je enkel wettelijk verplicht om je woning verzekeren voor schade die jij veroorzaakt.

Wat kost een brandverzekering als huurder?

De prijs van een brandverzekering als huurder hangt af van verschillende factoren, zoals de waarde van je woning of appartement en de waarde van je inboedel. Ook de uitbreidingen die je kiest, hebben invloed op de premie die je moet betalen.

Prijzen van brandverzekeringen: enkele voorbeelden

Prijs brandverzekering huurder appartement

Verzekeraar

Huurdersaansprakelijkheid

Diefstalverzekering

Rechtsbijstand

AG Insurance

€ 142,68

€ 39,00

€ 22,44

Corona Direct

€ 174,00

€ 11,89

€ 18,82

Ethias

€ 165,54

€ 57,83

€ 12,85

Baloise

€ 176,13

€ 48,31

€ 22.73

Allianz

€ 116,64

€ 43,32

€ 6,68

Deze simulatie werd uitgevoerd in 2022 voor de brandverzekering van een huurder van een appartement in Sint-Katelijne-Waver, Antwerpen. Het appartement heeft 70 m² bewoonbare ruimte, 2 slaapkamers en bevindt zich op de eerste verdieping. De inboedelwaarde bedraagt €25.000, de woning heeft geen alarmsysteem en werd gebouwd in 2003, leeftijd aanvrager: 30 jaar.

Prijs brandverzekering huurder woning

Verzekeraar

Huurdersaansprakelijkheid

Diefstalverzekering

Rechtsbijstand

AG Insurance

€ 208,56

€ 57,12

€ 22,44

Corona Direct

€ 221,16

€18,82

€11,89

Ethias

€ 223,07

€ 70,67

€ 12,85

Baloise

€ 277,43

€ 71,9

€ 22.73

KBC

€ 235,68

€ 61,68

€ 18,24

Deze simulatie werd uitgevoerd in 2022 voor de brandverzekering van een huurder van een 2-gevel woning (rijhuis) in Londerzeel, Vlaams-Brabant. De woning heeft 127 m² bewoonbare ruimte, 2 slaapkamers en een kelder, de inboedelwaarde bedraagt €25.000. De woning heeft geen alarmsysteem en werd gebouwd in 1932, leeftijd aanvrager: 30 jaar.

Wie betaalt de brandverzekering huurder of verhuurder?

De brandverzekering voor huurders is voor de huurders verplicht en dus ook voor zijn/haar eigen rekening.

Als verhuurder heb je geen verplichte brandverzekering nodig, maar het is wel sterk aangeraden om een brandverzekering af te sluiten.

De huurder verzekert zich enkel tegen de werkelijke waarde van de woning, niet tegen de nieuwwaarde. Bovendien is de huurder enkel aansprakelijk voor schade die ze zelf voorzaken, voor schadegevallen zoals stormschade zijn ten laste van de verhuurder

Vergelijk eenvoudig brandverzekeringen

Met de hulp van een onafhankelijke verzekeringsmakelaar

Afstand van verhaal

Als je een huurcontract hebt met de optie ‘afstand van verhaal’, dan hoef je als huurder niet op te draaien voor de schade die je per ongeluk zelf aan het gebouw veroorzaakt.


In dat geval draagt de verhuurder de kosten voor de uitbreiding van zijn brandverzekering. Meestal vraagt hij hiervoor wel een compensatie in de vorm van een iets hogere huurprijs, omdat hij de uitbreiding van zijn brandverzekering doorrekent.

Bij een regeling afstand van verhaal hoef je dus geen verplichte aparte brandverzekering af te sluiten en ben je verzekerd tegen brand, waterschade, glasbreuk en schade door elektriciteit.

Als je afspreekt dat de eigenaar een afstand van verhaal voorziet in zijn brandverzekeringscontract, dan maak je die afspraak best op papier vooraleer je het contract ondertekent, namelijk in de huurovereenkomst, om problemen achteraf te vermijden.

Opgelet, met een regeling afstand van verhaal is jouw inboedel nog niet verzekerd. Je kan hier wel voor een aparte brandverzekering afsluiten.

Brandverzekering inboedel huurder

Als huurder ben je niet verplicht om je eigen inboedel te verzekeren, maar het is wel sterk aanbevolen. In de meeste brandverzekeringen huurder zit er dan ook vaak standaard een dekking bij voor jouw inboedel.

Brandverzekering huurder appartement

Als je een appartement huurt, ben je verplicht om een brandverzekering appartement af te sluiten. Als huurder ben je aansprakelijk voor schade die je aanricht aan de gehuurde woning.

Daarom is het ook voor een appartement nuttig je te verzekeren voor:

 • Huurdersaansprakelijkheid: verzekering voor schade die je veroorzaakt aan het appartement (vb. brand of waterschade)
 • Eigen inboedel: schade aan meubels, elektronica, voertuigen,..
 • Aansprakelijkheid voor materiële schade ten op zichtte van derde (schade bij buren of omstaanders)

Deze factoren bepalen mee de brandverzekering huurder premie:

 • Waarde van de woonst: hoe groter en waardevoller jouw woonst hoe meer de premie zal bedragen, hiervoor wordt er berekend op de marktwaarde.
 • De waarde van je inboedel: meubels, kledij, sierraden,...
 • Afwerking van de woning: werd er tijdens de bouw van de woning gebruik gemaakt van brandbare materialen zoals hout of riet zal dit doorgerekend worden in de brandverzekering premie.
 • Franchisebedrag: dit zijn de kosten die je zelf dient te betalen vooraleer een schadevergoeding wordt uitbetaald.
 • Aanvullende verzekeringen: diefstalverzekering, afstand-van-verhaal verzekering, ...
 • Woonplaats: dit wordt enkel meegeteld indien er een diefstalverzekering wordt genomen, in sommige regio's is er een grotere kans op diefstal dan in andere.
 • Bestaande verzekeringen: Heb je reeds een autoverzekering of andere verzekering bij dezelfde maatschappij, dan kan er een misschien een korting worden toegekend.
 • Acties: sommige maatschappijen doen ook kortingsacties, zoals -15% of eerste twee maanden gratis.

Brandverzekering huurder vergelijken

Als huurder is het verstandig om brandverzekering huurders te vergelijken zodat je altijd de beste brandverzekering voor huurders tegen de beste prijs vindt. Niet iedere brandverzekering dekt namelijk dezelfde schade.

Via Juist Verzekerd kom je eenvoudig in contact met een onafhankelijke verzekeringsmakelaar, zij staan je graag bij om jouw brandverzekering huurder vrijblijvend te vergelijken.