Brandverzekering Appartement

Een brandverzekering appartement of woonverzekering is een verzekering die je helpt bij het beschermen van jouw appartement en inboedel in geval van: brand, storm, hagel, water, rook, bliksem en meer.

Hieronder lees je meer over de wettelijke verplichtingen, gemiddelde prijzen, de dekking van de brandverzekering en de verschillende types verzekeringen.

Wil je direct een brandverzekering afsluiten? Dan kun je gemakkelijk en snel online een brandverzekeringen vergelijken voor jouw appartement.

Brandverzekering Appartement

Is een brandverzekering wettelijk verplicht in een appartement?

Of de brandverzekering wettelijk verplicht is in een appartement is afhankelijk van de situatie.

Kort samengevat: als huurder of als verhuurder in Vlaanderen en Wallonië ben je sinds 2019 verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Als eigenaar ben je niet wettelijk verplicht een brandverzekering af te sluiten, maar is het wel verstandig. 

Is een brandverzekering wettelijk verplicht in een appartement als huurder?

Als huurder in Vlaanderen en Wallonië is een brandverzekering wettelijk verplicht in een appartement sinds 1 januari 2019. Werd de huurovereenkomst voor 2019 afgesloten? Dan ben je niet wettelijk verplicht om een brandverzekering te hebben.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er geen wetgeving die je verplicht als huurder om een brandverzekering af te sluiten voor jouw appartement. Het verplicht afsluiten van een brandverzekering kan wel worden opgenomen worden in een huurcontract.

Als je een woning of appartement huurt, heb je als huurder een brandverzekering nodig, omdat je schade aan de woning kan veroorzaken. Het herstellen van de onopzettelijke veroorzaakte schade wordt dan gedekt door de brandverzekering.

Is een brandverzekering wettelijk verplicht in een appartement als eigenaar?

Een brandverzekering is niet verplicht voor eigenaren van een woning, maar in de praktijk zullen veel banken jou verplichten om een polis af te sluiten om een hypotheek aan te kunnen gaan. Een bank wil namelijk zeker zijn dat het geleende bedrag ook effectief terugbetaald kan worden in geval van schade door bijvoorbeeld een brand of overstroming.

Is een brandverzekering wettelijk verplicht in een appartement als verhuurder?

Als verhuurder in Vlaanderen ben je wettelijk verplicht een brandverzekering verhuurder af te sluiten voor jouw appartement. Je huurder betaalt alleen herstellingskosten van schade die rechtstreeks door hem/haar wordt veroorzaakt.

Schade aan de elektriciteit kast of schade in geval van een storm of een brand van buitenaf valt ten laste van de verhuurder.

Brandverzekering appartement: blokpolis

Gebruikelijk kiest de vereniging van mede-eigenaars in een appartementsgebouw voor het verzekeren van het appartementsgebouw met één globale polis, ook wel de "blokpolis" genoemd. Zo wordt er slechts één verzekering afgesloten voor alle bewoners.

De syndicus kijkt dan welke bewoners in het appartementsgebouw wonen en verdeelt de kosten van de verzekering onder de bewoners in functie van hun aandeel in het gebouw. De polis kan gemeenschappelijke ruimten (trappen, liften, etc.) als privéruimten verzekeren. Vaak is het zo dat er met een dergelijke formule een lagere premie betaald moet worden. Bovendien wordt een eventuele schadevergoeding ook vaak sneller uitbetaald, aangezien er met slechts één verzekeraar gewerkt wordt. Dit voorkomt eventuele discussies tussen verschillende verzekeraars.

Kort samengevat: In een appartementsgebouw kiest de vereniging van mede-eigenaars er meestal voor dat de eigenaars niet elk afzonderlijk een verzekering sluiten, maar dat de syndicus voor rekening van alle eigenaars samen een globale polis afsluit en de kosten verdeeld onder de bewoners. Deze polis wordt ook wel de blokpolis genoemd.

Opgelet: een blokpolis verzekering dekt standaard niet de inboedel van jouw appartement, hiervoor dient een aparte brandverzekering afgesloten worden.

Wat kost een brandverzekering appartement?

De prijs of premie van een brandverzekering appartement hangt af van verschillende factoren: zoals de waarde van je appartement, de waarde van je inboedel, ligging,... Ook de uitbreidingen die je kiest, hebben invloed op de premie die je moet betalen.

Prijzen van brandverzekeringen appartement: enkele voorbeelden

Prijs brandverzekering huurder appartement

Als huurder betaal je gemiddeld € 144,58 per jaar voor jouw brandverzekering appartement. Wil je er nog een diefstalverzekering bij dan kost dat je gemiddeld € 35,14 per jaar, rechtsbijstand bedraagt € 15,18 per jaar.

De brandverzekering als huurder voor een appartement zal uiteraard verschillen in prijs per verzekeraar en per situatie, want niet elk appartement is hetzelfde.

Verzekeraar

Huurdersaansprakelijkheid

Diefstalverzekering

Rechtsbijstand

AG Insurance

€ 142,68

€ 39,00

€ 22,44

Corona Direct

€ 174,00

€ 11,89

€ 18,82

Yuzzu

€ 144,21

-

-

Ethias

€ 165,54

€ 57,83

€ 12,85

Allianz

€ 116,64

€ 43,32

€ 6,68

KBC

€ 128,88

€ 31,56

€ 18,24

Vivium

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Argenta

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Baloise

€ 176,13

€ 48,31

€ 22.73

Belfius

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Axa

€ 107,46

€ 22,38

€ 21,00

DVV

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

BNP Paris

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

ING

€ 145,72

€ 35,0

€ 8,92

Deze simulatie werd uitgevoerd in 2022 voor de brandverzekering van een huurder van een appartement in Sint-Katelijne-Waver, Antwerpen. Het appartement heeft 70 m² bewoonbare ruimte, 2 slaapkamers en bevindt zich op de eerste verdieping. De inboedelwaarde bedraagt €25.000, de woning heeft geen alarmsysteem en werd gebouwd in 2003, leeftijd aanvrager: 30 jaar.

Prijs brandverzekering eigenaar-bewoner appartement

De premie voor een doorsnee appartement, voor een eigenaar bewoner bedraagt gemiddeld: € 86,15 per jaar voor een brandverzekering, € 41,25 per jaar voor een diefstalverzekering en € 11,17 per jaar voor rechtsbijstand.

Deze premie heeft enkel betrekking op jouw inboedel, gebruikelijk wordt het appartementsgebouw verzekerd door de blokpolis, afgesloten door de syndicus.

Verzekeraar

Brandverzekering

Diefstalverzekering

Rechtsbijstand

AG Insurance

€ 110,28

€ 76,32

€ 22,44

Corona Direct

€ 247,18

€ 18,82

€ 11,89

Yuzzu

€ 37,91

-

-

Ethias

€ 72,63

€ 70,33

€ 0,55

Allianz

€ 46,31

€ 40,91

€ 6,68

KBC

€ 54,84

€ 37,68

-

Vivium

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Argenta

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Baloise

€94,82

€ 57,38

-

Belfius

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Axa

€ 56,28

€ 22,22

€ 21,00

DVV

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

BNP Paris

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

Geen simulatie mogelijk

ING

€ 55,11

€ 34,03

€ 4,46

Deze simulatie werd uitgevoerd in 2022 voor de brandverzekering van een huurder van een 2-gevel woning (rijhuis) in Londerzeel, Vlaams-Brabant. De woning heeft 127 m² bewoonbare ruimte, 2 slaapkamers en een kelder, de inboedelwaarde bedraagt €25.000. De woning heeft geen alarmsysteem en werd gebouwd in 1932, leeftijd aanvrager: 30 jaar.

Wat te verzekeren bij een huurappartement?

Als huurder in Vlaanderen en Wallonië ben je vandaag verplicht om een brandverzekering af te sluiten, maar ook een diefstalverzekering en rechtsbijstand zijn uitbreidingen aan de brandverzekering.

Een brandverzekering voor huurders dekt je tegen meer dan alleen brand, maar ook tegen waterschade, glasbreuk, schade door elektriciteit,... Zo ben je altijd verzekerd voor als je schade veroorzaakt aanricht aan jouw huurwoning. Als huurder ben je verantwoordelijk voor het herstellen van de woning naar zijn oorspronkelijke staat op het einde van de huurovereenkomst.

Optioneel kan je deze brandverzekering huurder ook uitbreiden met een aparte verzekering voor:

  • Een diefstalverzekering (optie diefstal), zo is je inboedel verzekerd tegen schade bij diefstal.
  • Rechtsbijstand, dit verzekerd de kosten bij de gerechtelijke procedure bij het Belgisch recht.
  • Ook kan er gekozen worden om de verzekering uit te breiden met een familiale verzekering.

Als je een huurcontract hebt met de optie ‘afstand van verhaal’, dan hoef je als huurder niet op te draaien voor de schade die je per ongeluk zelf aan het gebouw veroorzaakt.

In dat geval draagt de verhuurder de kosten voor de uitbreiding van zijn brandverzekering. Meestal vraagt hij hiervoor wel een compensatie in de vorm van een iets hogere huurprijs, omdat hij de uitbreiding van zijn brandverzekering doorrekent.

Vergelijk eenvoudig brandverzekeringen

Met de hulp van een onafhankelijke verzekeringsmakelaar

Welke verzekeringen heb je nodig als je een appartement koopt?

De brandverzekering of woningverzekering is als eigenaar niet verplicht , maar sterk aanbevolen. Vaak zal het ook een voorwaarde zijn van de bank bij het afsluiten van de hypotheek. De brandverzekering zal jouw appartement dekken tegen: brand, storm, hagel, waterschade, roet, rook, blikseminslag, stookolie, explosie, aanslagen en meer.

De meeste mensen nemen een hypothecaire lening om een huis te kopen. Die lening moet natuurlijk netjes afbetaald worden. Als een van de partners overlijdt, kan dit moeilijk worden. Daarom verplichten banken je meestal om een schuldsaldo verzekering af te sluiten. Zo zijn zij zeker dat ze hun geld terugzien en ben jij er gerust op dat je gezin in het huis kan blijven wonen als jij overlijdt.

Brandverzekering appartementen vergelijken

Via Juist Verzekerd vind je gemakkelijk en snel de beste brandverzekering, diefstalverzekering of rechtsbijstand voor jouw appartement. Je komt onmiddellijk in contact met een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die verzekeraars zal vergelijken op: prijs, voorwaarden en service.

Dankzij deze vergelijking bespaar je tot € 250 op jouw brandverzekering per jaar, waardoor het zeker de moeite loont om eens te vergelijken!