Brandverzekering verhuurder

Een brandverzekering verhuurder is geen overbodige luxe en is bovendien wettelijk verplicht sinds 2019. De brandverzekering verhuurder zorgt ervoor dat de nieuwwaarde van jouw woning verzekerd is en dat risico's zoals: stormschade, kortsluiting of overstromingen waarvoor je als verhuurder aansprakelijk bent gedekt zijn.

Brandverzekering verhuurder

Is een brandverzekering verplicht als verhuurder?

Als je een woning verhuurt is het sinds 2019 volgens het Vlaams woninghuurdecreet wettelijk verplicht om een brandverzekering verhuurder af te sluiten. De brandverzekering dient brand- en waterschade te dekken, zowel voor een appartement of een woning

De wettelijke verplichting geldt niet voor lopende huurovereenkomsten die voor 2019 werden afgesloten.

Ook jouw huurder is verplicht volgens het woninghuurdecreet van 2019 om een brandverzekering huurder af te sluiten die zijn/haar aansprakelijkheid dekt. Jouw huurder is namelijk verantwoordelijk voor het herstellen van de woning naar zijn oorspronkelijke staat op het einde van de huurovereenkomst.

Wat dekt een brandverzekering verhuurder?

Een brandverzekering verhuurder zal je dekken tegen materiële schade die ontstaat door brand, blikseminslag, ontploffing en waterschade, waarvoor jouw huurder niet aansprakelijk is. Dit is bij gevallen waarbij de huurder of huurders geen schade veroorzaken, maar de schade van buitenaf komt. Zoals bij:

 • Brandschade
 • Waterschade
 • Stormschade
 • Sneeuw- en ijsschade

De verzekering kan ook nog uitgebreid worden met optionele dekkingen:

 • Diefstal
 • Vandalisme

Nieuwwaarde verzekerd

De brandverzekering verhuurder en de brandverzekering huurder verzekeren elks een andere waarde. De brandverzekering van de huurder dekt enkel de werkelijke waarde: de nieuwwaarde vermindert met een slijtagegraad zoals: ouderdom, onderhoud, gebruik,...

Na schade kan je dus als verhuurder geld verliezen, zelfs al is jouw huurder goed verzekerd. De totale kostprijs van herstellingen na schade kan verschillen van de gedekte werkelijke waarde.

Daarom is het als eigenaar belangrijk om jouw eigendom te verzekeren tegen de nieuwwaarde. Dit betekent dat jouw woning verzekerd is tegen de prijs die nodig is om het na een brand of andere schade in zijn oorspronkelijke staat terug te herstellen. Op die manier bent je als eigenaar goed verzekerd en kan je bij schade geen geld verliezen.

Verantwoordelijk voor schade:

Als verhuurder is het belangrijk om te weten dat de huurder niet altijd aansprakelijk is voor de schade die ontstaat. De huurder betaalt alleen als de schade rechtstreeks een gevolg van zijn of haar acties zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. 

Er zijn situaties die voor de rekening van de verhuurder zijn zoals:

 • Stormschade: bomen die omvallen en schade toebrengen, bliksem of hevige winden vallen ten laste van de verhuurder.
 • Overstromingen of andere natuurkrachten: waterschade kan de woning flink beschadigen, dit valt ook ten laste van de verhuurder.
 • Kortsluiting: Een elektriciteitskast die een brand veroorzaakt is ook ten laste van de verhuurder.
 • Leegstand: woningen zijn niet altijd verhuurd. Je gebouw kan soms even leeg staan. De vorige bewoners zijn vertrokken en je hebt nog geen nieuwe huurder kunnen vinden, dan spreken we van een tijdelijke leegstand. Voor brandschade of waterschade kan je dan geen huurder aanspreken om de kosten te dekken, dus valt dit onder jouw verantwoordelijkheid.

Vergelijk eenvoudig brandverzekeringen verhuurder

Met de hulp van een onafhankelijke verzekeringsmakelaar

Wie betaalt brandverzekering huurder of verhuurder?

Zowel de huurder als verhuurder sluiten een aparte brandverzekering af die elk hun eigen risico's dekken. Tenzij er gewerkt wordt met "afstand van verhaal".

De brandverzekering huurder wordt betaald door de huurder, dit dekt de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door de huurder. Alsook de eigen inboedelverzekering, dit dient opgenomen te worden in de eigen brandverzekering van de huurder.

De brandverzekering verhuurder wordt betaald door de verhuurder. De brandverzekering dekt: stormschade, overstromingen, kortsluiting en leegstand.

Afstand van verhaal

Alternatief kan er ook gewerkt worden met een formule "afstand van verhaal".

Als verhuurder kan je ook kiezen voor een "afstand van verhaal" formule, dit zal ervoor zorgen dat jij je eigen brandverzekeringspolis uitbreidt zodat de risico's van de huurder ook gedekt worden. Gebruikelijk wordt in ruil hiervoor een hogere huurprijs gevraagd.

Wat kost een brandverzekering als verhuurder?

De totale prijs of premie van een brandverzekering wordt berekend op basis van de waarde van de woning of het appartement en de inhoud ervan. Alsook of je de verzekering uitbreidt met een verzekering rechtsbijstand of diefstalverzekering zal een impact hebben op de premie. Daarnaast zijn er nog andere factoren die mee de premie brandverzekering bepalen.

Prijzen van brandverzekeringen verhuurder: enkele voorbeelden

Prijs brandverzekering eigenaar-bewoner woning

Verzekeraar

Brandverzekering

Rechtsbijstand

AG Insurance

€ 302,28

€ 22,44

Corona Direct

€ 202,86

€ 11,89

Ethias

€ 203,65

€ 1,47

Yuzzu

€ 148,33

-

Axa

€ 367,21

€ 21,00

Allianz

€ 284,94

€ 6,68

KBC

€ 265,08

inclusief

Als verhuurder van een doorsnee woning betaal je gemiddeld jaarlijks € 253,48 voor een brandverzekering. Voor rechtsbijstand betaal gemiddeld €12,80 als verhuurder.


Deze simulatie werd uitgevoerd in 2022 voor de brandverzekering van een eigenaar-verhuurder met een 2-gevel woning (rijhuis) in Londerzeel, Vlaams-Brabant. De woning heeft 127 m² bewoonbare ruimte, 2 slaapkamers en een kelder, leeftijd aanvrager: 30 jaar.

Deze factoren bepalen mee de brandverzekering premie verhuurder:

 • Waarde van de woonst: hoe groter en waardevoller jouw woonst hoe meer de premie zal bedragen, hiervoor wordt er berekend op de marktwaarde.
 • Afwerking van de woning: werd er tijdens de bouw van de woning gebruik gemaakt van brandbare materialen zoals hout of riet zal dit doorgerekend worden in de brandverzekering premie.
 • Franchisebedrag: dit zijn de kosten die je zelf dient te betalen vooraleer een schadevergoeding wordt uitbetaald.
 • Aanvullende verzekeringen: diefstalverzekering, vandalisme afstand-van-verhaal verzekering, ...
 • Woonplaats: woningen in overstromingsgevoelige gebieden of gebieden die vaak last hebben van schadegevallen door natuurkrachten zullen duurder zijn.
 • Bestaande verzekeringen: Heb je reeds een autoverzekering of andere verzekering bij dezelfde maatschappij, dan kan er een misschien een korting worden toegekend.
 • Acties: sommige maatschappijen doen ook kortingsacties, zoals -15% of eerste twee maanden gratis.

Brandverzekeringen verhuurder vergelijken

Ieder persoon is anders, je hebt dus ook niet dezelfde behoefte aan verzekeringen. Er bestaan verschillende soorten brandverzekeringen voor verhuurders, elk met hun eigen voorwaarden en dekking. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om verschillende polissen te vergelijken, zo vind je gemakkelijk de beste brandverzekering die aansluit bij jouw behoeften.

Via Juist Verzekerd vergelijk je eenvoudig brandverzekeringen voor verhuurders met de hulp van een onafhankelijke verzekeringsmakelaar. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste oplossing voor jouw pand!