October 2

Brandverzekering aanpassen na renovatiewerken

Zonnepanelen laten plaatsen, badkamer- of keukenrenovatie, carport, zwembaden, extra zolderkamers,...Het is algemeen geweten dat de Belg geboren is met een baksteen in zijn maag, maar welke impact heeft dit op de brandverzekering?

Hoe wordt de waarde van uw woning bepaald

Verzekeraars baseren zich op het “nieuwwaarde” bedrag van een woning op basis van een vragenlijst of evaluatierooster. Hierbij kijken ze naar:

  • aantal kamers
  • de oppervlakte van de ruimtes
  • de afwerking
  • het aantal gevels
  • het bouwjaar
  • ….

Voer je dus werken uit aan jouw woning, dan stijgt de waarde van uw woning.

Onderverzekering na renovatiewerken

Een onderverzekering gebeurt als de waarde van jouw woning gestegen is, maar jouw brandverzekering werd niet aangepast aan de nieuwe waarde. Vooral bij oudere polissen zorgt onderverzekering al eens voor onaangename verrassingen.

Een praktijkvoorbeeld:

De nieuwwaarde van jouw woning wordt bepaald op €150.000, intussen is het 10 jaar geleden dat de brandverzekering werd aangepast. Je renoveert het dak, de zolderkamer, plaatst een carport en je hebt zonnepanelen: prijskaartje van de renovatiewerken €50.000.

Volgens jouw brandverzekering is de waarde slechts € 150.000, terwijl in werkelijkheid de waarde € 200.000 bedraagt.

Je bent dus voor €50.000 of 25% van je woonst onderverzekerd. 

Onafhankelijke verzekerings check-up

Een verzekerings check-up van je brandverzekering is één ding, maar hoe zit met jouw autoverzekering, hospitalisatieverzekering, familiale,...Is dit wel nog aangepast aan jouw dagelijks leven en krijg je nog het beste tarief?

 Wenst u graag advies van een onafhankelijk verzekeringsexpert?  Wij helpen u graag bij een check-up van uw verzekeringen!

Gerelateerde artikelen: