Vrijstelling brandverzekering

Bij het afsluiten of vergelijken van een brandverzekering wordt er vaak gesproken over een vrijstelling of franchise. In dit artikel leggen we je uit wat precies de vrijstelling of franchise is en hoe deze keuze invloed heeft op je brandverzekering.

Wat is een vrijstelling of franchise brandverzekering?

De vrijstelling of franchise bij een brandverzekering is het bedrag dat de verzekeraar niet voor zijn rekening neemt, maar dat de verzekerde zelf moet betalen in het geval van schade. Het bedrag van die vrijstelling wordt dus afgetrokken van de schadevergoeding die je ontvangt van jouw verzekeraar.

De vrijstelling is gekoppeld aan de ABEX-index, die de prijzen in de bouwsector volgt. Dit is om een realistische heropbouwwaarde te kunnen kleven op een gebouw dat schade heeft ondervonden. Als er sprake is van schade, zal de verzekering uitsluitend het bedrag boven de vrijstelling uitkeren

Invloed franchise op jouw brandverzekering premie

Als een verzekeraar werkt met een franchise, zal je brandverzekering premie goedkoper uitvallen. Dit is omdat iedereen die een brandverzekering heeft bij die verzekeraar, in het geval van schade toch een beperkte eigen bijdrage moet leveren.

Het is dus een manier om voor iedereen de jaarlijkse premie wat lager te houden.

Soorten brandverzekering vrijstellingen of franchises

Op de verzekeringsmarkt in België zijn er drie verschillende soorten brandverzekering vrijstellingen. Elke brandverzekering vrijstelling of franchise wordt op een andere manier berekend.

Vrijstelling (franchise) met vast bedrag

Bij het afsluiten van een brandverzekering bepaalt de verzekeraar in het contract een vast vrijstelling bedrag. Wanneer er vervolgens een schadegeval is, is de vrijstelling gelijk aan het afgesproken bedrag in jouw verzekering.

Voorbeeld: In jouw brandverzekering is er een vrijstelling van 300 euro per schadegeval afgesproken. Na het vallen van een boom op jouw woning bedragen de herstellingen aan jouw woning € 3000, dan ontvang je een schadevergoeding van € 2700 (€ 3000 – € 300).

Vrijstelling (franchise) met Percentage

In dit geval bedraagt de vrijstelling geen precies bedrag, maar een percentage. Het bedrag van de vrijstelling is gelijk aan een percentage van de schadevergoedingen die je ontvangt.

Voorbeeld: jouw brandverzekering vrijstelling bedraagt 5%. Er is een kleine brand en de schade loopt op tot € 2000, de vrijstelling bedraagt € 100 en je ontvangt € 1900.

De Engelse vrijstelling of franchise

Bij een Engelse vrijstelling is het vrij eenvoudig. Is de schadevergoeding hoger dan de vrijstelling? Dan krijg je alles terugbetaald. Is de schadevergoeding lager dan de vrijstelling? Dan dan is dit voor eigen rekening.

Voorbeeld: de Engelse vrijstelling is vastgelegd op € 300.

  • Situatie 1: Er is een glasbreuk en de schadevergoeding bedraagt € 500. Je krijgt alles terugbetaald.
  • Situatie 2: Er is een glasbreuk en de schadevergoeding bedraagt € 250. Je dient zelf de kosten voor jouw rekening te nemen.

Hoeveel bedraagt een franchise?

Hoeveel de franchise bedraagt zal afhangen van jouw verzekeraar, gebruikelijk ligt de franchise ergens tussen € 200 en € 400.

Als je een hoger bedrag kiest, zal dit uiteraard repercussies hebben op de hoogte van de jaarlijkse premie.

Anderzijds kan je er ook voor kiezen om geen franchise te nemen. Dit betekend wel dat je brandverzekering dan duurder uitvalt, maar dan speel je wel op veilig .

Voordeel en nadeel van een vrijstelling brandverzekering

Voordeel: Een vrijstelling of franchise zorgt ervoor dat de brandverzekering goedkoper uitvalt.

Nadeel: In het geval je schade hebt, moet je toch een eigen bijdrage leveren.

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de hoogte van de vrijstelling of franchise. Als je kiest voor een te hoge vrijstelling, dan draag je zelf teveel bij in het geval van schade.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste brandverzekering? Via Juist Verzekerd kom je in contact met een onafhankelijk verzekeringsmakelaar, zij vergelijken samen met jou alle aanbieders op de Belgische markt. Zo ben je verzekerd van de juiste keuze voor jouw situatie.